ویروس کرونا و راه های پیشگیری از آن
نسل جدیدی از ویروس کرونا که به آن کرونا ویروس هم گفته می شود ، در منطقه ووهان چین شیوع پیدا کرده است که تا کنون ابتلای ده ها هزار نفر به این ویروس گزارش شده است . به غیر از چین مواردی دیگری از ابتلا به این بیماری ، که نام رسمی آن کُووید-۱۹ (COVID-19) است ، در چندین کشور ، از جمله تایلند ، کره جنوبی ، ژاپن، تایوان ، استرالیا و آمریکا هم مشاهده شده است . شمار مبتلایان در چین بر اساس آخرین آمار ، ۷۶,۲۸۸ مورد است که از میان آنها ۲۳۴۵ نفر در چین جان خود را از دست داده اند .
در ایران نیز ، وزارت بهداشت در روز چهارشنبه ورود ویروس کرونا یا همان کُووید-۱۹ را به داخل کشور ، بهطور رسمی اعلام کرد . به گزارش وزارت بهداشت ایران ، تا ظهر روز شنبه ۱۹ نفر در قم ، ۶ نفر در تهران ، ۲ نفر در گیلان و یک نفر در اراک به ویروس کرونا مبتلا شدند . بنابراین تعداد مبتلایان به این ویروس بر اساس آخرین آمارهای رسمی اعلام شده ، به ۲۸ نفر رسیده است که از این میان ۵ نفر آنها جان خود را از دست داده اند .
ویروس کرونا چیست ؟
ویروس کرونا یا همان کرونا ویروس کشف شده در سال 2019 ، با عنوان ویروس کرونا سندرم شدید تنفسی حاد (SARS-CoV-2) شناخته می شود که به بیماری مرتبط با آن COVID-19 گفته می شود . کرونا ویروس جدید ، در اواخر سال 2019 در چین تشخیص داده شد و نوعی نژاد جدید از ویروس کرونا است که قبلاً در انسان شناسایی نشده بود . این بیماری در برخی از افراد به صورت سرماخوردگی و در موارد شدیدتر به صورت سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندرم شدید تنفسی حاد (SARS) ظاهر می شود .
Coronavirus ها ، ویروس هایی هستند که از حیوانی به حیوان دیگر منتقل می شوند اما برخی از آنها این توانایی را دارند که بر بدن انسان نیز تاثیر بگذارند و بعد از اینکه حیوانی را آلوده کردند ، سرانجام می توانند به انسان منتقل شوند . اما طبق نتایج آخرین مطالعات انجام شده بر روی این ویروس ، ویروس کرونا توانایی انتقال از انسان به حیوان را ندارد . کشور چین بلافاصله پس از شناسایی ویروس کرونا ، حیوانات این کشور را به حالت قرنطینه درآورد . بنابراین با شیوع این بیماری از طریق انسان به سایر کشورها ، درباره ابتلای حیوانات به این ویروس ، جای نگرانی وجود ندارد .
طیف گسترده ای از حیوانات ، منبع ویروس کرونا شناخته شده اند . به عنوان مثال ، عامل ناقل ویروس کرونای سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) شترها بوده اند و سندرم شدید تنفسی حاد (SARS) ابتدا از خفاش به راکن و سپس انسان منتقل شد .
علائم کرونا ویروس چیست؟
خفیف ترین حالت ظهور Coronavirus به صورت سرماخوردگی است اما در مواردی باعث سندروم حاد تنفسی یا همان SARS میشود . نشانههای ابتلا به این ویروس در انسان تب ، سرفه ، نفس نفس زدن و تنگی نفس است .
کرونا ویروس به جای درگیر کردن بینی باعث عفونت بافتهای نرم و مجاری تنفسی در اعماق ریهها میشود . تب ، خستگی و سرفه خشک متداول ترین علائم در بین بیمارانی است که در بیمارستان بستری شدهاند . اما تیمهای پزشکی مستقر در کشور چین و شهر ووهان میگویند که همه این علایم در همه بیماران دیده نمیشود . از دیگر علائم مشاهده شده در بیماران مبتلا به بیماری کرونا میتوان به این موارد اشاره کرد :
- ۳۱ درصد بیماران تنگی نفس داشتند
- ۱۱ درصد بیماران بدندرد داشتند
- ۹ درصد بیماران دچار گیجی بودند
- ۸ درصد بیماران سردرد داشتند
- ۵ درصد بیماران گلودرد داشتند
اما این گزارش صرفا شامل مواردی میشود که بیمار به خاطر شدت بیماری در بیمارستان بستری شده است . خیلی از موارد خفیف این بیماری کشفنشده باقی مانده است .
Coronavirus با علائمی شبیه به سرماخوردگی مانند سرفه ، عطسه ، آبریزش بینی ، گلودرد ، لرزش دستان ، معمولاً سردرد و تب باعث ایجاد عفونت و مشکلات خفیف تا متوسط در دستگاه تنفسی فوقانی میشود . این بیماری میتواند به سینهپهلو ، التهاب ریهها و آبگرفتگی کیسههای هوا ، تبدیل شود و در نهایت باعث نارسایی ریوی شود . البته ویروس کرونا تنها ریه انسان را درگیر نمیکند ؛ بلکه پس از ریه ، کلیه بیمار مبتلا به ویروس کرونا از کار میافتد .
افراد مبتلا به سرطان ، اماس ، افراد داری مشکلات ریوی ، کلیوی و افرادی که پیوند داشته باشند بیشتر در معرض ویروس کرونا قرار دارند . کودکان نیز مبتلا به این ویروس میشوند اما آمار نشان میدهد افراد بالای ۶۰ سال ، ۸۰ درصد ابتلا به این بیماری را شامل شدهاند .
راه های انتقال ویروس کرونا چیست ؟
با وجود تحقیقات بسیاری که در رابطه با کرونا ویروس جدید انجام شده است ، هنوز مشخص نشده است که چه حیوانی باعث انتقال این ویروس به انسان میشود . مبتلایان به بیماری کرونا با سرفه کردن این ویروس را به دیگران منتقل میکنند . همچنین از طریق تماس مستقیم با فردی که دارای علائم ابتلا به Coronavirus است یا از طریق قطرات تنفسی و دست دادن ، امکان انتقال آن وجود دارد .
راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا
با انتشار خبر شیوع کرونا ویروس در ایران ، حتما دیده اید که افراد زیادی شروع به استفاده از ماسک کرده اند . سوالی که مطرح می شود این است که آیا استفاده از ماسک ، می تواند مانع انتقال ویروس شود ؟ باید به این نکته توجه داشته باشید که ماسکهای جراحی که در مراکز درمانی برای انجام عملهای جراحی مورد استفاده قرار میگیرد ، تنها می توانند از ورود قطرات ریز مایعات و یا ذرات درشت معلق در هوا به سیستم تنفسی جلوگیری کنند و فقط ماسکهای تخصصی N۹۵ برای کاهش احتمال ورود ویروس به سیستم تنفسی طراحی شده اند . به گفته محققین ویروس شناسی ، علت موثر نبودن ماسک های معمولی این است که معمولا شل هستند ، فیلتر هوا ندارند و با پوشیدن آنها، چشم ها همچنان در معرض هوا قرار می گیرند . با این حال برخی شواهد نشان می دهد که استفاده از ماسک های معمولی هم ، می تواند به پیشگیری از انتقال ویروس از دست به دهان و پیشگیری از ابتلا به آن کمک کند .
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا رعایت موارد زیر توضیه می شود :
- شستن مکرر دست ها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه
- استفاده از ضدعفونیکنندههای حاوی الکل
- استفاده از دستکش 1 بار مصرف
- حفظ فاصله 1.5 متری با افرادی که علائم بیماری را دارند
- استفاده از ماسک در تجمعات انبوه
- پوشاندن دهان و بینی هنگام عطسه یا سرفه دیگران
- هنگام سرفه یا عطسه دستمال جلوی دهان گرفته و بعد آن را در سطل زباله بیندازید
- عدم لمس وسایل و سطوح در مکانهای شلوغ و حملونقل عمومی
- ضدعفونی کردن سطوحی که لمس می کنید
- پختن کامل گوشت و تخم مرغ
- خودداری کردن از تماس محافظت نشده با حیوانات وحشی و اهلی
- پرهیز از سفر به شهرها و کشورهایی که مورد مشکوک به کرونا دارند
در صورت ابتلا به ویروس کرونا موارد زیر را رعایت کنید :
- در خانه بمانید و فعالیتهای خارج از خانه را محدود کنید
- از وسایل حملونقل عمومی استفاده نکنید
- تنها برای دریافت مراقبتهای پزشکی به بیرون از منزل بروید
- به محل کار ، مدرسه یا محلهای عمومی نروید
- و در یک اتاق متفاوت با افراد دیگر در خانه ، بمانید
- در صورت امکان سایر افراد خانه که به بیماری مبتلا نیستند ، تا بهبود کامل فرد بیمار ، در خانه دیگری زندگی کنند
مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت گفت : ویروس کرونا هیچ واکسن یا دارویی ندارد به همین دلیل بهترین راه پیشگیری ، رعایت نکات بهداشت فردی و اجتماعی است .